Till en början fanns det inte många olika sätt att betala med på internet, men på senare år har även den marknaden blomstrat. Idag kan den som vill köpa en vara eller tjänst på nätet välja mellan en hel rad olika betalningsmetoder. Fortsätt läsa för att lära dig mer om de olika betalningssätten.

Konto- och kreditkort

Det kanske mest populära sättet att utföra betalningar på nätet är via konto- eller kreditkort. Det finns flera kortföretag och de mest kända är Visa och Mastercard, så dessa accepteras på de flesta sajter. Det är mycket enkelt att utföra betalningar med kort, då det enda du behöver göra är att fylla i dina person- och kortuppgifter.

E-plånböcker

Ett sätt som av många upplevs som säkrare är att betala med e-plånböcker. Den som gör det behöver inte uppge några känsliga uppgifter för sajten man handlar på, utan det räcker med en e-mailadress eller inloggningsnamn. Den enda som får reda på personliga och finansiella uppgifter är e-plånboksföretaget och det är helt pålitligt. E-plånboken är som en mellanhand mellan kunden och säljaren, där kunden förvarar sina pengar helt säkert.

Banköverföring

Det finns också möjlighet att göra vanliga banköverföringar på nätet. I så fall använder man sig av sin internetbank. Denna är mycket säker och kräver en kod, kod-dosa eller liknande för att hålla säkerheten så hög som möjligt. Naturligtvis krypteras alla uppgifter, så att de aldrig kan hamna i fel händer.

Förbetalda kort

Vissa sajter godkänner också betalningar med så kallade förbetalda kort. I så fall betalar man en viss summa på nätet eller i en vanlig affär, så får man en kod. Den här koden fyller man i på nätet, så kan man handla för den summan man betalat. Detta är bland annat en vanlig betalningsmetod på nätcasinon. En stor fördel med den är att man aldrig kan spela för mer än man tänkt sig, eftersom man bara betalar en viss summa och det är den summan man har att röra sig med.

Faktura

En del sajter ger också sina kunder möjlighet att betala via faktura. I så fall får man varan eller tjänsten och betalar först i efterhand. Den stora risken med detta är naturligtvis att man använder pengar som man inte har, vilket kan leda till betalningsanmärkningar och liknande. Den som har bra koll på sin ekonomi kan dock tycka att det är praktiskt att betala via faktura.

Att tänka på när man betalar på nätet

Det finns många saker som är viktiga att tänka på när man betalar på nätet. Den viktigaste är kanske säkerheten. Vilken sajt är det du vill handla på? Känner du någon som handlat där tidigare? Vad sägs om sajten i olika forum och bloggar? Vilka betalningsmetoder godkänns? Finns det några licenser, certifieringar eller andra tecken på att det är en pålitlig sajt? Vad händer om du inte får varan eller tjänsten du har beställt?

En annan aspekt på säkerheten är vilka uppgifter du behöver uppge på sajten och var de hamnar. Räcker det med namn och adress eller vill de också ha personnummer och telefonnummer? Om du fyller i ditt kontonummer, finns det någon risk att det hamnar i fel händer? Har du godkänt någonstans att dina uppgifter lämnas ut till tredje part och i så fall vilken eller vilka? Krypteras informationen?

Det finns mycket att tänka på vid betalningar på nätet, men det finns också många säkra metoder att välja mellan. Vi rekommenderar att först testa med en liten summa pengar och om det verkar bra kan man börja betala större summor.