planbok

ID-kapning är inte roligt och det händer lite titt som tätt där oskyldiga personer drabbas. När någons personuppgifter har blivit kapad och ett falskt ID används kan nästan allt hända. Förra året drabbades en kvinna av det, en kvinna som aldrig har handlat på avbetalning i hela sitt liv. En dag ringde en försäljare från ett elektronikföretag och frågande angående hennes köp av mobiltelefoner i deras butik, kvinnan visste dock med sig att hon inte har köpt någon telefon och då uppdagades det att hennes identitet hade blivit kapad. Bedragare hade använt ett falskt ID kort med kvinnans personnummer och köpt saker på avbetalning, tagit svenska smslån. Totalt 10 mobiltelefoner och smycken till ett värde av 150 000 kr hade bedragare lyckats handla på några dagar. Men hur kan detta hända?

Hur kapas din identitet

Först och främst får bedragare tag på ett personnummer via någon myndighet, brev eller någon webbsida som sparar dem. Personnummer med hela siffor är inte belagd med sekretess som många tror, det går att få tag på alla siffor utan problem idag om man bara vill.

När man har uppgifterna kan bedragarna skapa falska ID-kort med rätt uppgifter fast en annan bild på kortet. De kan vara ganska lömska genom att bevaka postlådorna till offren och hämta post som de har använt för att skapa ett falskt ID-kort.

Beställer man hem saker med ett falskt ID-kort bevakar man postlådan och hämtar sedan ut försändelserna själv. Att köpa på avbetalning som bedragarna hade gjort som vi skriver om här kan fungera helt utan att problem och ganska omgående efter ett en ID-kapning har skett.

Så här gör du om du misstänker att du har drabbats

  • Gör en polisanmälan
  • Hör med ditt försäkringsbolag om din hemförsäkring innehåller skydd för ID-kapning
  • Kontakta din bank och spärra alla bankkort du har
  • Kontakta kreditupplysningsföretag som tex UC och meddela dem att din identitet är kapad
  • Så snart du får brev eller information om köp som bedragarna har gjort så ska du kontakta företagen och förklara situationen där du bestrider alla köp och betalningskrav
  • Ta även kontakt med kronofogdemyndigheten och berätta om ID-kapningen så du inte får några krav därifrån