Om man ska nämna en pryl som förändrade världen på 2000-talet så måste vi säga att det var mobiltelefonen. Från början var det en sak som man använde för att ringa samtal till andra människor med en mobiltelefon eller till det fast nätet. Idag är det nästa så att telefonfunktionen är en sekundär funktion och man använder den som en dator i stället.

1911 hade skaparen av mikrotelefonen, Lars Magnus Ericsson tillika grundare av Ericsson bestämt sig för att bygga in en telefon i en bil. Han gjorde detta tillsammans med sin fru Hilda och lyckades också nå en telefonist vid en telefonstation, men det fanns då en väldigt stor nackdel. Den kopplade upp sig på vanliga telefonledningar med hjälp av fiskespön och krokar, det måste ha sett ganska lustigt ut vid den tiden. Telefonen fungerade bara när bilen stod stilla, men det var ett genombrott och en innovation som skulle komma att utvecklas.

Sverige låg i framkant under hela tiden som mobiltelefontekniken utvecklades och 1967 kom en ingenjör vid Televerket på att ta fram ett cellbaserat mobilnät i landet. Det var början på NMT, Nordic Mobile Telephone och nätet lanserades 1981. Då kostade mobiltelefonerna en förmögenhet och enheterna var knappt bärbara. En mobiltelefon som kunde ringa i NMT-nätet kostade från 30 000 svenska kronor (med 80-talets pengavärde).

NTM var en standard ända fram till början på 90-talet då GSM slog igenom stort. Det gick snabbare och enheterna kunde bli mindre och mer bärbara. När vi sedan närmade oss 2000-talet hade allt ökat explosionsartat, mobiltelefonerna var billiga och kunde bäras i jackfickan. Det gick då att köpa en mobiltelefon för 1 kr tillsammans med ett abonnemang.

GSM tekniken utvecklades även den och nästa generation mobilnät föddes med snabbare hastigheter och en möjlighet till uppkoppling på internet, om mobilen hade stöd för det. 3G kom i början på 2000-talet och 4G kom i bruk 2009.

Med denna utveckling så började telefontillverkarna att fundera på nästa generations mobiltelefoner, så kallade ”smartphones”. Många försökte att ta fram och sälja men det var inget som fick en sådan stor genomslagskraft globalt. Mjukvaran blev bättre men det var ändå inte optimalt, tills en dag, den 9 januari 2007.

utvecklingenDen 9 januari 2007 stod en av grundarna till datorföretaget Apple på scenen i San Fransisco. Denna dag kommer alltid att finnas med i historieböckerna, dagen när Steve Jobs äntrade scenen för att visa upp sin nya skapelse. Produkten som Steve visade upp skulle förändra en hel värld och en industri, han presenterade iPhone. En mobiltelefon med touchskärm som hade ett användargränssnitt som var så enkelt så att alla skulle kunna klara av det. Telefonen var intuitiv och smidig, den hade en modern webbläsare och e-postprogram.

Den utsågs till årets uppfinning av den amerikanska tidningen Times under 2007 och Apple har utvecklat sin mobiltelefon under alla år. I regel så kommer det en ny modell av iPhone varje år.

Trenden som vi har sett på senare år är att man går upp i skärmstorlek, från mindre till större modeller. Vad är framtiden? Häng med oss så får du se!