I filmer och tv-serier har man sett platta och smarta enheter gjorda av glas och som är driva av avancerade datorsystem. Enheter beskriver framtiden och hur vi använder media och kommunikation då. Nu är ”då” och vi har förverkliga dessa saker, i alla fall till en viss grad.

I en klassik film från 1968 kan man se en enhet som liknar dagens surfplattor, i filmen 2001 – Ett rymdäventyr av Stanley Kubrick kan man se två av besättningen på farkosten sitta och äta framför apparater som ser ut som dagens surfplattor.

Här kan du se klippet https://www.youtube.com/watch?v=JQ8pQVDyaLo

Efter att Apple lanserade sin iPhone under 2007 så fanns det ett litet hopp bland användarna att det skulle gå att överföra tekniken till större skärmar. Men det företag som först började offentliggöra ”pekdatorn” var Microsoft, det redan under 1999. Men företaget som gjorde succé var Apple när man släppte iPad på ett event under 2010. Många rykten har gått runt som sa att Apple skulle släppa en stor modell av sin iPhone, och så blev det. iPad har dock ingen funktion för att ringa som iPhone har, den ska i stället vara ett komplement till telefonen och datorn.

Den första iPad-modellen såg ut så här:

Skärmen var på 9,7 tum med bakgrundsbelysning av LED. Processorn som var en egenutvecklad från Apple som heter A4 med 1 GHz. Det interna minnet var från 16 GB upp till 64 GB. Det blev en boom på marknaden och plötsligt skulle alla företag ge sig in i matchen och utmana Apple. Det blev så uppmärksammat att 2011 blev surfplattan ”årets julklapp”, denna utmärkelse kom från HUI Research (Handelns Utredningsinstitut) som varje år utser en populär produkt som ligger i tiden till just årets julklapp.

I många år dominerade Apple branschen eftersom operativsystemet i iPad var så överlägset alla andra. Deras iOS som kom från iPhone gjorde den användarvänlig och lockade den breda massan. Samtidigt var det populärt att köpa och ladda hem appar från App Store där utvecklare publicerade sina verk tillsammans med Apple. En kombination av hård- och mjukvara tog iPad till toppen och där satt man ett ganska bra tag, till Android och Samsung fick in en lyckoträff.

Det mobila operativsystemet Android har utvecklats av Google och kom ungefär i samma veva som iPhone lanserades världen över. Man ville ge andra mobiltelefontillverkare ett alternativ operativsystem som de kunde använda på sina nya produkter. Android-telefonerna blev stort och när iPad kom så sneglade man även på denna plattform. Operativsystemet Android blev bättre och bättre och konkurrerande företag som Samsung började hitta rätt hårdvara till sina surfplattor.

Samsung gjorde en stor succé med sin produktlinje av Galaxy-telefoner och senare överförde man design och teknik till surfplattorna. De bästa surfplattorna idag kommer från Apple och Samsung om man ser till helheten. Sedan är det en fråga om tycke och smak också, båda operativsystemen har sina för och nackdelar. I Apples operativsystem iOS kan man känna sig lite låst eller bakbunden medan i Android så har man få mer frihet med fler inställningar osv.